Kwaśnica z żeberkami

 

 

 

Przepis:

1,5 kg żeberek mięsnych

60 dag kapusta kiszona

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

kawałek selera

1szt. cebula

3 ząbki czosnku

Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dowolne przyprawy wg upodobania

 

Wykonanie:

Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć solą, dodać pokrojony czosnek ułożyć w kamiennym naczyniu i pozostawić na 2-3 dni w lodówce lub w chłodnym miejscu. Obracać od czasu do czasu. Dobre przygotowanie żeberek to podstawa kwaśnicy. Drugi niezbędny składnik to swoja,dobrze ukiszona kapusta.

Warzywa umyć obrać , cebulkę zrumienić na piecu lub na płytce kuchennej.

Mięso wyjąć z naczynia, umyć zalać zimną wodą dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dołożyć warzywa. Pod koniec gotowania gdy mięso jest prawie miękkie dołożyć kapustę( nie kroić ) . Podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.