Bukta Krzeszowska

Składniki:

1 kg mąki,

10 dkg drożdży,

2 szklanki mleka,

20 dkg tłuszczu,

3 żółtka,

2 jaja,

30 dkg cukru,

laska wanilii,

sól do smaku.

Posypka: 10 dkg mąki, 6 dkg tłuszczu, 5 dkg cukru.

 

Sposób wykonania:

Przygotować zaczyn z części mleka, drożdży, cukru i mąki, zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe składniki i wlać zaczyn. Wyrobić dokładnie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Ciasto posypać zagniecioną posypką i upiec. Podawać z mlekiem.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.