Pyzy Beskidzkie

Składniki:

1 ½ kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków,

1 ½ kg ziemniaków startych i odciśniętych,

30 dkg mięsa wieprzowego,

30 dkg mięsa wołowego,

20 dkg boczku,

2 cebule,

sól, pieprz,

 

Sposób wykonania:

Mięso ugotować a następnie zemleć. Na tłuszczu przysmażyć cebulę, dodać mięso i przyprawić do smaku. Z ziemniaków wyrobić ciasto, uformować w dość duże kulki i nadziać je przygotowanym mięsem. Gotować w posolonej wodzie ok. 1 godziny. Drobno pokrojony boczek przesmażyć z cebulą. Gotowe pyzy posypać skwarkami z boczku z cebulą. Podawać gorące, najlepiej z surówką z kiszonej kapusty.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.