Kiełbasa biała ze śliwkami

Składniki:

6 kawałków surowej białek kiełbasy

3 duże cebule

20dag suszonych śliwek

¼ szkl. czerwonego wina

2 łyżki smalcu

 

Sposób wykonania:

Kiełbasę nakłuć widelcem, cebulę obrać i pokroić w grube plastry, śliwki opłukać w ciepłej wodzie. Posmarować naczynie tłuszczem, ułożyć plasterki cebuli, na niej kiełbasę, znowu cebulę. Obłożyć wszystko śliwkami i resztą tłuszczu. Wstawić do piekarnika i piec około 1,5 godz. W połowie pieczenia podlać czerwonym winem. Podawać jak kiełbasa będzie złotawa, a cebula miękka z ziemniakami lub pieczywem.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.