Ogórki zembrzyckie

Składniki:

5 kg ogórków

5 litrów wody

25 dag soli

25 dag przypraw: łodyga z kwiatami kopru, korzeń chrzanu, liście dębowe, liście wiśniowe lub z czarnej porzeczki, czosnek, gorczyca, angielskie ziele, liść laurowy.

 

 

Sposób wykonania:

Do kwaszenia przeznaczyć ogórki zdrowe, średniej wielkości, jasnozielone. Ogórki kwasić w naczyniach z twardego drewna lub w garnkach kamiennych. Naczynie przed kwaszeniem należy dobrze wymyć i wyparzyć. Ogórki starannie wymyć, odsączyć (nie obcinać końców i nie nakłuwać), układać w naczyniach, kładąc na dno, w połowie i na wierzchu przyprawy. Zalać ogórki przegotowaną wodą z dodatkiem soli, tak aby były całkowicie zanurzone (nie używać soli z mikroelementami). Pojemnik przykryć denkiem i dociążyć. Ogórki kisić 3-4 dni, w ciepłym pomieszczeniu, a następnie wynieść do chłodnego miejsca.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.