Duszonki

Składniki:

2 kg obranych ziemniaków,

4 cebule,

1/2 kg boczku wędzonego,

1/2 kg kiełbasy,

liście kapusty białej,

3 szt. marchwi, można dodać jeszcze inne warzywa

 

Sposób wykonania:

Wszystko pokroić w plastry bądź w kostkę, posolić, doprawić pieprzem, w zależności od smaku i ilości boczku, kiełbasy - wymieszać w naczyniu. Na spód garnka żeliwnego w którym będzie się dusiło na ognisku lub piecu dać trochę tłuszczu, wyłożyć spód liśćmi kapusty. Przygotowane warzywa przesypać do garnka dając na wierzch także liście kapusty. Szczelnie przykryć i gotować na średnim ogniu 1- 1,5 godz. Warzywa można również układać warstwami zaczynając i kończąc na ziemniakach.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.