Sulka z makiem

Składniki:

Ciasto:

40dag maki,15 dag masła,5 dag drożdży,3 łyżki śmietany, laska wanilii,2 łyżki utartego cukru ,2 jaja, tłuszcz i bułka tarta do formy

Nadzienie:

40 dag maku, 4 szklanki mleka,15 dag masła,3/4 szklanki miodu. pół laski wanilii,10 dag migdałów,15 dag rodzynków,3-4 jaja, szklanka cukru

 

Sposób wykonania:

Mak umyć, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Osączyć i trzykrotnie zemleć. W rondlu rozpuścić masło, miód, dodać drobno utłuczoną wanilię, posiekane migdały, rodzynki, włożyć mak, wymieszać i smażyć przez 15 minut. Do nieco schłodzonej masy dodać 3-4 żółtka utarte dokładnie z cukrem oraz pianę ubitą z białek. Jeszcze letnie nadzienie nakładać na ciasto.

Wyrobić ciasto ( wcześniej rozrobić drożdże ze śmietaną),powinno być niezbyt ścisłe i lśniące .Rozwałkować je cienko na prostokąt i pokryć równomiernie nadzieniem makowym, pozostawiając brzeg na 2 cm. Zawinąć, lekko ,,sulając" ,przełożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Sulke piec w średnio gorącym piekarniku przez 50 min.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.