Pierogi ruskie

Składniki farszu:

30 dag ziemniaki ( umyć , obrać, ugotować, zmielić lub przepuścić przez praskę 2razy)

40 dag ser biały ( zmielić)

10 dag cebula ( obrać, umyć, pokroić w kostkę zrumienić na tłuszczu)

10 dag tłuszcz( olej lub smalec)

Technika wykonania farszu:

Wszystkie składniki połączyć razem , doprawić do smaku według uznania

Składniki ciasta:

40 dag mąka pszenna

2 szt. jaja

2 łyżki oleju

½ szklanki gorącej wody

Technika wykonania ciasta:

Mąkę przesiać zrobić wgłębienie , dodać jaja, olej rozrobić nożem dodać gorącą wodę i zarabiać ciasto nożem, następnie zagnieść rękami. Ciasto jest wyrobione w momencie gdy po przekrojeniu jest jednolite i ma widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować ciasto i wycinać cienkie krążki, napełnić farszem starannie sklejać.

Gotować we wrzące osolonej wodzie , po wypłynięciu na wierzch około 5 minut.

Podawać polane stopionym boczkiem i zrumienioną cebulką

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.