Sernik skawicki

Składniki:

Ciasto:

25 dag mąki

3 żółtka

12 dag masła

10 dag startego cukru

Masa:

80 dag mielonego twarogu

5 jajek

5 dag masła

25 dag cukru

50ml śmietany

łyżka mąki

garść rodzynek

1 laska wanilii

otarta skórka z cytryny

 

Sposób wykonania:

Mąkę posiekać z masłem i ze startym cukrem , dodać 2 żółtka. Wyrobić ciasto. 1/5 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować i przełożyć do formy. Piec aż będzie złote w temp. 180 0C.

Rodzynki sparzyć. Twaróg połączyć z masłem, śmietaną i łyżką mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do sera. Rodzynki, pianę z białek i skórkę z cytryny połączyć masą serową. Masę włożyć na spód. Odłożone ciasto rozwałkować, wyciąć paseczki i układać je na serniku, posmarować żółtkiem. Piec godzinę w temp. 180 0C.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.