KLUSKI PIECZONE ( PARZONE) z razowej mąki z oskubkami

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej razowej

10 dkg mięsa wieprzowego

Czosnek

Sól

 

 

Sposób wykonania:

Kluski stanowiły główne danie szczególnie polecane na śniadanie i na kolację, łatwe w przygotowaniu dawały siłę i poczucie sytości na długi czas. Tu przedstawione z tzw.: oskubkami ( kawałkami mięsa dosłownie oskubanymi spod warstwy słoniny - lekko tłustawe o specyficznym smaku ). Kluski spożywane były w zasadzie ze wszystkim co było tj.: masło roztopione, ser twaróg, topione posolone masło z łyżką tłustej śmietany, słodkie zimne mleko, kwaśne mleko, kwaśnica i co kto lubi.

1litr wody zagotować z łyżeczką soli na gotującą wodę wsypywać powoli PSZENNĄ razową mąkę ok. 30-40 dag do uzyskania pożądanej gęstości." Piec " parzyć na najniższym ogniu lub na kraju pieca co chwilę mieszając do momentu aż ciasto w garnku będzie szkliste i straci specyficzny zapach surowej mąki ( ok. 10- 15 min )

W osobnym naczyniu przygotować kawałki mięsa wieprzowego - smażyć na niedużym ogniu do zrumienienia lekko posolić można dodać pół ząbka czosnku.

Gotowe kluski wykładać łyżką na talerz rozgarniając tak by w środku powstał dołek na wszelkie dodatki. Czasem kluski występowały w wersji z jęczmiennej mąki oczywiście razowej- nie są godne polecenia gdyż tym którzy jedli je nawet bardzo dawno temu pozostał w pamięci ostry smak jęczmiennych plew drapiących gardło.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.