Kołoc Sidziński

Składniki:

1/2 sera białego albo 30 dkg suszonego utartego na drobnym tarle,

30 dok grysiku,

40 dkg mąki mielonej,

sól, pieprz,

4 jajka,

5 dag drożdży,

cebula,

½ litra mleka słodkiego,

2 ziarnka ziela angielskiego

cukier,

masło

 

 

Sposób wykonania:

Drożdże rozpuścić w mleku, z cukrem. Przygotować w jednej misce zmielony przez maszynkę biały ser albo utarty suszony. Do niego dodać trzy jajka całe, 20 dkg mąki, trochę posolić, popieprzyć, wlać większą część rozpuszczonych drożdży, dodać ziele angielskie, cebulę obrać i pokroić cienko, zeszklić ją na maśle, dodać do sera, wszystko razem wyrobić i zostawić do wyrośnięcia na dwie godziny.

W drugiej misce zarobić ciasto z mąki i reszty drożdży, dodać szczyptę soli, mleka do gęstości i wszystko dobrze wyrobić, zostawić do wyrośnięcia tak jak ciasto z serem. Nagrzać, piec w temperaturze 150 ° C. Kiedy oba ciasta wyrosną a piec rozpalony to rozłożyć ciasto na spód formując okrągły i płaski placek z grubszymi brzegami, na wierzch wyłożyć masę z serem, całość jest podobna do okrągłego chleba. Piec ok. 1,5 godziny.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.