Kluski bulate z łoskubkami albo serem suszonym

Składniki:

1 kg surowych ziemniaków

10 dkg tartego suszonego białego sera

20 dkg mąki

10 dkg boczku

¼ kostki masła

1 litr wody

sól, pieprz

mleko

czosnek

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy następnie ścieramy na tarce, cisto odciskamy przez lnianą ściereczkę. Zagotowujemy 1 litr wody ze szczyptą soli z odciśniętego ciasta formujemy kulki wrzucamy na wrzątek gotujemy około 30 minut. Pozostały krochmal z odciskanego ciasta mieszamy z odrobiną mleka i mąki dodajemy do gotowanych klusek i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy na talerzu w środek wlewamy roztopione masło ,posypujemy z tartym suszonym białym serem lub usmażoną słoniną, boczkiem doprawiając solą ,pieprzem, czosnkiem.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.