Pierożki z bobem

Składniki:

Ciasto

1 kg mąki

4 żółtka

5 dkg margaryny

woda ciepła

sól, pieprz do smaku

 

Farsz

1 kg bobu

30 dkg boczku wędzonego

1 cebula

 

Sposób wykonania:

Bób gotujemy, mielimy w maszynce do mięsa. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Przesmażamy na złoty kolor. Część boczku zostawiamy do polania pierożków. Resztę mielimy w maszynce i mieszamy razem z bobem. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zagniatamy mąkę z żółtkami, dodając margarynę i w miarę potrzeby ciepłej wody. Wykrawamy pierożki i nakładamy farsz. Gotujemy do wypłynięcia pierożków. Nakładamy na talerz i polewamy skwareczkami z boczku.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.