Kluski za rogolką ( 4 porcje) z macanką.

Składniki kluski za rogolką:

1 litr wody

½ kg mąki razowej pszennej

sól do smaku

 

Składniki macanka:

Boczek, śmietana, sól

 

 

Sposób wykonania klusek:

Do osolonej i gotującej się wody wsypywać powoli mąkę ciągle mieszając. Po zagotowaniu odstawić na mały ogień i gotować ok.30 min. Ciągle mieszając.

 

Sposób wykonania macanka:

Boczek lub podgardle pokroić w drobne skwarki i przetopić. Do przetopionych skwarków dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Przesmażyć szybko i posolić do smaku.

Kluski wyłożyć na talerz. Polać macanką.

Można również podawać z maślanką, zsiadłym mlekiem lub słodkim przegotowanym.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.