Jabłecznik po Budzowsku

Składniki:

 

CIASTO

• 4 szklanki mąki

• 4 łyżeczki proszku do pieczenia

• 2 kostki margaryny

• 1 szklanka cukru

• 1 cukier waniliowy

• 4 żółtka

• 4 łyżki kwaśnej śmietany

 

NADZIENIE Z JABŁEK

• 4 kg jabłek

• 8 łyżek cukru

• 2 łyżki bułki tartej

• 2 łyżeczki cynamonu

 

 

Przepis na ciasto: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na ok.40 minut.

 

 

Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem. Lekko podsmażyć. Dodać cynamon

 

Ułożenie ciasta: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem aby ciasto się nie pofalowało. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem. Szarlotka gotowa - smacznego.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.