Brąble z jabłkami

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

0,5 kg jabłek (świeżych lub z kompotu)

1 jajko

mąka

cynamon

cukier

śmietana

 

Wykonanie:

3 – 4 ziemniaki obrać, ugotować i zmielić. Resztę ziemniaków obrać i zetrzeć drobno na tarce, wycisnąć. Dodać ugotowane ziemniaki, łyżkę mąki, jajko. Wyrobić. Formować kuleczki, do środka włożyć starte jabłka doprawione cukrem i cynamonem. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Chwilę gotować. Przy podawaniu na każdą nałożyć łyżkę śmietany, udekorować kawałeczkiem jabłka.

 

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:Europa inwestująca w obszary wiejskie. Prowadzenie i aktualizacja strony współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Działania 4.31 "Funkcjonowanie Lokalnej Grupy Działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja" osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.